Zo zorg je voor een fris huis met huisdieren

zo hou je je huis proper als je huisdieren hebt

Ik heb een hond, een kat en een konijn dat alledrie bij ons thuis binnen rondlopen. Geloof mij maar als ik je vertel dat ik weet waarover ik het heb ik in dit artikel! Huisdieren zijn geweldig gezelschap, maar er komt altijd extra schoonmaakwerk bij kijken. Modderige pootafdrukken op de vloer, loszittende haren of soms zelfs eens een ongelukje, op dit moment zijn ze zelfs alledrie aan het wisselen van hun wintervacht naar hun zomervacht, het hoort er allemaal bij. Gelukkig heb ik door de jaren heen verschillende tips ontdekt om ons huisje toch proper te houden met al onze diertjes.

Investeer in een goede stofzuiger

Met een degelijke stofzuiger zuig je gemakkelijk dierenhaar op, zowel op harde als zachte ondergronden. Zorg dat je stofzuiger een goede filter heeft dat je makkelijk kunt leegmaken. Zorg er ook voor dat de stofzuiger niet te zwaar is.
Wij wonen in een belle-étage (huis met onderaan garage, 1ste verdiep living en keuken en 2de verdiep de slaapkamers en badkamer, 3de verdiep zolder). Om te zorgen dat ik niet elke dag de stofzuiger de trappen op moet sleuren hebben wij geïnvesteerd in 2 stofzuigers: een draadloze steelstofzuiger zonder stofzuig-zak en een gewone standaard stofzuiger met zak. De standaardstofzuiger is voor de living en keuken en de steelstofzuiger is voor de bovenste verdiepen en de trap te stofzuigen. Ik maar er een gewoonte van elke dag eens snel met de stofzuiger rond te gaan en dan zijn deze 2 exemplaren echt wel heel handig!
Heb je geen tijd of zin om elke dag een rondje te doen met de stofzuiger, dan kan je ook altijd investeren in een robotstofzuiger!

Hygiënisch proper met stoom

Met een stoomreiniger dood je via de stoom 99.9% van de bacteriën in je huis. Je hebt hierbij ook geen chemische producten nodig en dat is goed voor het milieu, voor jezelf en ook voor je huisdieren! Stoom verwijdert het meeste hardnekkige vuil en je vloer is ook snel terug droog.
Met een stoomreiniger kun je ook makkelijk je tapijt reinigen waardoor deze zo goed als nieuw is, vlekvrij en opnieuw lekker fris ruikt.
Wat natuurlijk fijn is als je hond regelmatig met vuile pootjes over je mooie tapijt heenloopt.

Borstel je huisdier regelmatig

Hoewel de ene meer dan de andere, verliest elk huisdier haar. Hoewel dit niet de oplossing zal zijn tegen ruien, kan dit wel een aanzienlijk verschil maken van haarverlies overal in je huis. Bovendien helpt een regelmatige kambeurt om de huid en vacht van je huisdier in topconditie te houden.
Zelfs ons konijntje geef ik regelmatig een uitgebreide kambeurt waar hij intens van kan genieten!

zo hou je je huis fris met huisdieren

Haren verwijderen met een kledingroller of rubberen handschoenen

Je huisdier is waarschijnlijk gek op zachte dekentjes, kussentjes en een goede zetel. Het enige nadeel is dat deze dan helemaal onder de haren zitten. Hiervoor kan je altijd een kledingroller gebruiken om makkelijk de haren weg te nemen. Mocht je geen kledingroller in huis hebben dan kan je ook altijd rubberen handschoenen gebruiken. Trek de handschoen aan en wrijf over de plek waar veel haartjes zitten. Binnen enkele seconden zitten de haren aan de rubberen handschoen vast.

Zet regelmatig een raam open

Zorg regelmatig voor frisse lucht door een raam open te zetten. Je huis zal meteen een stuk beter ruiken en zorgen dat eventueel muffe geuren verdwijnen.

Mand voor speelgoed

Onze kat en hond hebben elk hun eigen mandje met daarin hun speelgoed. Ze gaan hier regelmatig speelgoed uithalen en laten dit dan rondslingeren. Ik neem dan de mand bij mij en ga rond om hun speelgoed hier opnieuw in te leggen en opnieuw op hun plaats te zetten. Opgeruimd staat netjes!

Verschoon regelmatig de spullen van je huisdier

•Slaapt je huisdier in een mandje of op een kussen? Was dan regelmatig de hoes om geurtjes en vuil te verwijderen. Dit doe je best met een scheutje azijn in plaats van wasverzachter.
Bij de aankoop van een mand zorg je er ook best voor dat de volledige omhoes kan afgenomen worden om te wassen.

• Na elke maaltijd maak je best het etensbakje van je geliefde viervoeter schoon. Vergeet ook niet om de drinkbak meerdere keren eens een schoonmaakbeurt te geven. Eet- en drinkbakjes kunnen heel snel een broeihaard van bacteriën worden.

• Geef ook het speelgoed van je huisdieren een schoonmaakbeurt. Rubberen speelgoed kan prima mee in de vaatwasser. Knuffels kan je mee wassen in de wasmachine.

• Wie een kat heeft weet dat de kattenbak soms behoorlijk kan stinken. Voorkom dit door uitwerpselen meteen te verwijderen na ieder toiletbezoek. Ik ververs de volledige kattenbak ook minstens 1x per week, zo krijgen vieze luchtjes en bacteriën weinig kans.

Liefs,
Laura

Volg:
Delen:

2 Reacties

 1. 2 mei 2020 / 10:29

  Ik had tot vorige week 4 katten binnen, we hebben er 1 moeten laten slapen dus van haren en luchtjes weten we alles en dan hebben we nog het geluk dat maar 1 kat binnen op de bak gaat. Vooral alles waar een dier aankomt moet je veel wassen. Als ik een product niet (goed) kan wassen dan koop ik het niet. Hier slapen ze het liefste in de dekens die ik eigenlijk voor mezelf kocht. Ik heb er inmiddels 7 zodat we altijd kunnen wisselen en wassen.

 2. 24 mei 2020 / 15:14

  Ik zelf heb nog maar 2 maandjes een hond.
  Hier ga dus elke weekje zijn dekendjes in de was.
  We hebben dan ook zo een luchtFerris staan in huis dan na een half uurtje af ga.
  Vind ik wel heel belangrijk dat mijn huisje fris ruikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *