Er is niets beter dan een klassieke aardbei-bananensmoothie! Deze gezonde smoothie bevat Griekse yoghurt en ongesuikerde amandelmelk.
Ik ben dol op smoothies, maar het lijkt erop dat elke keer dat ik ingrediënten in de blender probeer te gooien, ik een slechte smoothie met een afwijkende kleur overhoud. Herkenbaar?
Door ondervinding weet ik dat het daarom belangrijk is om een paar goede basisrecepten voor smoothies te hebben die altijd lekker smaken, '– go-to-recepten' zeg maar, waar je op kunt voortbouwen als je creatief bent.
Dit recept voor een aardbeien-bananensmoothie is daar een goed voorbeeld van. De combinatie van aardbei en banaan is zo’n klassieker en smaakt op zichzelf zo heerlijk, maar er is zeker ruimte om te experimenteren en er je eigen smaak van te maken als je wilt!
Benodigde ingrediënten:
Bevroren banaan – bevroren banaan is de sleutel tot het maken van smoothies met een romige, dikke textuur. Zorg er wel voor dat je je banaan (ongeschild) invriest voordat je deze smoothie gaat maken.
Aardbeien – Ik gebruik graag verse aardbeien als ze in het seizoen zijn, omdat ik ze zoeter vind, maar bevroren aardbeien werken ook en maken de smoothie extra dik.
Melk – Ik gebruik graag
ongezoete amandelmelk, maar elke melk werkt hier.
Yoghurt – het toevoegen van een beetje yoghurt verhoogt het eiwitgehalte en maakt deze smoothie voedzamer. Ik gebruik graag
Griekse yoghurt in de mijne.
Als je graag een plantaardige smoothie wenst, dan kan je hier kiezen voor een plantaardige yoghurt.
Honing – dit is optioneel, maar het helpt wel om de zure yoghurtsmaak in evenwicht te brengen.
Als je graag het suikergehalte laag wil houden, kan je dit ingrediënt gerust overslagen.
Voordelen van Griekse yoghurt:
Ik ben om verschillende redenen dol op Griekse yoghurt. Het is in de eerste plaats een uitstekende bron van eiwitten en ik koop meestal volle Griekse yoghurt (in plaats van magere of vetvrije) om ook al die gezonde vetten binnen te krijgen.
Tipje: vetarme en vetvrije producten vervangen doorgaans vet door suiker om ervoor te zorgen dat het nog steeds goed smaakt. Ik verkies vet boven suiker aangezien dit ook boordevol probiotica zit (ook wel goede bacteriën genoemd), wat belangrijk is voor een gezond darm- en immuunsysteem!
RECEPT:
Voor 1 smoothie
- 1 banaan, gepeld en bevroren
- 3 aardbeien, vers of bevroren
- 80ml melk, ik gebruik ongesuikerde amandelmelk
- 60ml Griekse yoghurt
- 1 koffielepel honing
Doe alle ingrediënten in een krachtige blender en mix tot een gladde en romige massa. De honing is optioneel. Je kunt het zonder de honing maken, proeven en dan toevoegen als je wilt dat de smoothie wat zoeter is.