5 tips om je huis altijd schoon en net te houden

Tips voor orde en netheid in je huis

Een kleine angst van mij, is dat er iemand onverwachts langskomt en mijn appartement er heel rommelig bij ligt. Dit probeer ik dan ook ten allen tijde te vermijden. Ik en mijn vriend wonen nu al meer dan 1 jaar samen. Ervoor woonden we allebei bij onze ouders, dus is het in het begin altijd wat zoeken naar een goede huishoudelijke routine. Maar ondertussen heb ik wel enkele goede dagdagelijkse taken gevonden waar ik me zoveel mogelijk aan probeer te houden.

1. Om de dag een wasje draaien doordeweeks

Ik probeer elke andere werkdag minstens 1 wasje te draaien, op te hangen om te drogen en dat van twee dagen ervoor opnieuw weg te hangen. Dit zorgt er ook voor dat je veel minder was hebt in het weekend en je meer tijd hebt om je op andere werkjes te richten.

2. Stofzuigen of swifferen

Ik probeer me eraan te houden dat ik elke dag ofwel stofzuig in ons appartement ofwel eens swiffer indien het snel moet gaan. Swifferen is natuurlijk minder grondig en neemt niet al het vuil weg. Maar het grofste vuil heb je wel mee en het oogt ook al een stuk schoner. Want hoe je het ook draait of keert, elke dag neem je wel vuil mee naar binnen. Vrijdagavond of in het weekend dweil ik ook altijd alles en als je het in de week altijd zo proper mogelijk probeert te houden gaat het dweilen ook altijd veel sneller.

3. Oppervlakten

Minstens om de twee dagen probeer ik snel eens alle oppervlakten in ons appartement af te vegen. Denk dan aan de lavabo’s, salontafel, buffetkast, plankjes voor deco en tv-kast. De tafel waaraan we eten veeg ik natuurlijk wel dagelijks af, zodat er geen etensresten achterblijven. Ook probeer ik wel altijd van die schoonmaakdoekjes op bepaalde plaatsen te houden zodat ik er altijd snel aankan. Bijvoorbeeld na het douchen en me klaarmaken in de badkamer, kan onze lavabo wel eens een beetje vuil zijn. Omdat ik van die schoonmaakdoekjes in het kastje eronder houd is dit elke dag heel makkelijk op te kuisen. Gewoon heel snel een doekje erover en de lavabo is weer super glanzend. Omdat je aan de oppervlakten aan moet kunnen om te poetsen gaat dit ook hand in hand samen met snel even overige rommel opruimen en op hun plaats leggen. Twee vliegen in één klap dus.

4. Altijd een nette keuken

Ik functioneer niet goed als mijn keuken er heel rommelig bij ligt. Denk dan aan een niet-zo-proper aanrecht, lege plasticflessen langs de kant, afwas dat nog moet gedaan worden in de lavabo,.. Ik krijg er al rillingen van door er maar aan te denken. Ook al ben ik niet echt een keukenprinses, mijn keuken is wel mijn heiligdom en die moet er gewoon netjes bij liggen. Ik heb het bijvoorbeeld echt moeilijk om in de ochtend naar mijn werk te vertrekken terwijl er nog afwas te wachten staat. Ik ben hier dan ook ofwel een hele dag lastig om of ik doe het nog snel voor ik naar mijn werk vertrek (6u45 in de ochtend). Dus probeer ik in de avond altijd de afwas te doen terwijl mijn eten aan het koken is en de rest doe ik nog snel nadat we gegeten hebben. Dan kan ik de dag erna met een rustige “mindset” naar mijn werk vertrekken. En geef toe, het is ook altijd wel fijn thuiskomen zo.

5.Strijkavond

Iets waar ik zelf nog aan moet werken is een strijkavond. Hoewel ik het wel altijd in mijn week plan is er altijd wel een goede reden (huhum) om er niet aan te beginnen… want ik heb er namelijk een grondige hekel aan. Het is echt het werkje waar ik het meeste tegenop kijk. En omdat ik het altijd uitstel groeit de berg strijk natuurlijk alleen maar wat er voor zorgt dat ik er net langer aan bezig ben. Dus een goede raad: plan een uurtje in de dag/avond om je strijk te doen en hou je er ook aan. Als je dit wekelijks doet, kan de strijk zich niet opstapelen en ben je er gewoon ook sneller klaar mee. En een pluspunt: de kleren liggen na het strijken ook weer op hun plaats en de berg met strijk staat niet meer in je weg en op je zenuwen te werken.

Liefs,
Laura

Volg:
Delen:

1 Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *