12x De mooiste wandelingen in de Belgische Ardennen

wandelingen in de Belgische Ardennen

Door de corona-crisis die nog steeds voortduurt gaan mijn vriend en ik liever niet te ver op reis dit jaar. Iedereen doet natuurlijk waar die zich het beste bij voelt, maar wij blijven liever op eigen bodem. Daarom gaan we dit jaar op reis in eigen land. België heeft namelijk zoveel te bieden en zoveel mooie plekjes om te ontdekken dat dit ook niet voelt als een straf. Aangezien mijn ouders een appartement aan zee hebben staat dit zeker al op ons lijstje. Maar we zijn ook aan het kijken om samen met onze hond enkele dagen naar de Belgische Ardennen te trekken om te hiken. Hiervoor heb ik best al wat research gedaan naar een paar van de mooiste wandelingen in onze Ardennen die ik jullie natuurlijk niet wil onthouden.

bois les dames

Bois les Dames

De wandeling Bois les Dames is gelegen in Chaudfontaine (gekend van het bronwater) en ligt op een klein uurtje rijden van Brussel. Dit is best een pittige wandeling van 6km waar je ongeveer 2u30 over doet. De wandeling volg je aan de hand van gele bordjes die je onderweg tegenkomt terwijl je door een adembenemend savannelandschap wandelt.

Boulaie du Rouge Poncé

De verlaten wegen rond Saint-Hubert

Saint-Hubert vind je in de provincie Luxemburg en is vooral voor natuurliefhebbers een waar paradijs. Je volgt tijdens de wandeling een kabbelend beekje dat je leid langs rotsen, prachtige panorama’s en het natuurreservaat Boulaie du Rouge Poncé. Dit is zeker een pareltje in onze Ardennen die je eens moet gezien hebben. Die moeilijkheidsgraad van deze wandeling is gemiddeld en duurt 20km waar je 5u30 over zou doen.

baraque michel

Wandelen bij Baraque Michel

In de Hoge Venen kan je een avontuurlijke wandeling nabij Baraque Michel volgen. Tijdens deze wandeling kom je langs typische veenvlaktes, duistere eikenbossen en riviervalleien. Een zeer afwisselende wandeling dus waarbij je grotendeels op lange houten paden wandelt. Deze wandeling is 13 km lang en zou 3u30 duren.

vallei van de Amblève

Vallei van de Amblève

Deze prachtige vallei bereik je al wandelend vanaf het dorpje La Gleize in Luik. Tijdens deze wandeling zie je stukjes ongerepte natuur en idyllische plekjes van onze Belgische Ardennen. Je komt ook langs Borgoumont waar je even van het uitzicht kan genieten. Dit is een redelijk makkelijke wandeling van 9km die 3u zou duren.

La Roche-en-Ardenne naar Maboge

La Roche-en-Ardenne naar Maboge

Het stadje La Roche-en-Ardenne is een waar paradijs voor de beginnende hiker. Deze gemeentje ligt aan de oever van de Ourthe en staat bekend om de gigantische burcht die een schaduw werpt over de stad en haar aanpalende bossen. Het is diezelfde burcht die je tijdens je wandeling naar Maboge een paar keer zal kunnen bewonderen en deel uitmaakt van de prachtige panorama’s die je tijdens je tocht kan vastleggen. Dit is een pittige wandeling van 13km waar je 4u30 zal over doen.

Anlier

Verdwalen in Anlier

In Anlier vind je een gigantisch woud met loofbomen met daartussen heel wat historische pareltjes die je tijdens je wandeling kan bewonderen. Ze leidt je van het prachtige Étang du Châtelet naar het 17de-eeuwse Château du Pont d’Oye en vervolgens naar de ruïnes van de oude smederij Forge du Prince. Dit is een makkelijke wandeling van 9km waar je 2u30 onderweg zal zijn.

ruïne van Montaigle

Ruïne van Montaigle

Met deze makkelijke wandeling stap je zonder al te veel problemen en spierpijn langs de rivier Floyon naar de ruïne van Montaigle. Tijdens je wandeling kan je de duistere grotten bewonderen die zich in steile rotswanden gevormd hebben. Deze wandeling van 9,5km duurt 3u.

abdij van Villers

Abdij van Villiers

Een bucketlisttip in onze Ardennen is de abdij van Villers waar je, behalve deze abdij bezoeken, ook een mooie wandeling kunt meepikken. Deze wandeling laat je de culturele kant van de Ardennen verkennen van charmante valleien, bossen en kastelen tot oude fermettes en typische kappelen. Geef je ogen de kost tijdens deze wandeling van 7km waar je ongeveer 2u30 over zou wandelen.

Botassart

Langs de oevers van de Semois

Van aan dit prachtige uitkijkpunt kun je de Semois door het groene landschap zien kabbelen en dit is ook het vertrekpunt van een prachtige wandeling door de natuur. De moeilijkheidsgraad van deze wandeling is gemiddeld en is 13km lang.

LE HÉROU

Le Hérou

De rotsformaties van Le Hérou zijn adembenemend en werd in 1937 geklasseerd als ‘Patrimoine majeur de Belgique’. Je vindt dit rotsachtig gebied bij Nadrin, tussen Houffalize en La-Roche-en-Ardenne. Een streling voor het oog maar wel een erg pittige wandeling om de top te bereiken.

Rocher de Falize in Malmedy

Malmedy

Voor deze wandeling parkeer je de wagen in het dorpje Bellevaux en volg je de bordjes met de blauwe rechthoek om tot het hoogste punt te komen: de Rocher de Falize. Dit is een overhangende rotsformatie met prachtig uitzicht over de omgeving. Een perfecte plek om heerlijk tot rust te komen.

Fondry des Chiens

Viroin-Hermeton

In het natuurpark Viroin-Hermeton nabij Nismes vindt je de beschermde plaats Fondry des Chiens. Dit is een 20meter diep zinkgat wat één van de mooiste uitzichten van onze Belgische Ardennen is. De verweerde kalksteen staat in schril contrast met de rest van de groene omgeving.

Liefs,
Laura

Volg:
Delen:

3 Reacties

 1. 16 september 2020 / 06:32

  • Wat prachtig is het.
  • Wist niet dat ons landje ook zo een prachtige plaatjes hadden.

 2. Benjamin
  23 september 2020 / 09:55

  Hoi Laura, prachtige wandelingen lijkt me! Kan je me vertellen welke de adresjes-de exacte beginpunten zijn van deze wandelingen?

  Groetjes, Benjamin

 3. 4 maart 2022 / 12:50

  Ongelooflijk mooi!!
  Dikke CHAPEUA!! zo fantastische gemaakt, echt werkelijk waar.
  Ben je zeer dankbaar voor het delen.
  Is het misschien mogelijk om het vertrekpunt/Parking te vermelden…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *